Wij zijn ons assortiment aan het uitbreiden, hierdoor kan het zijn dat sommige pagina's niet goed werken, onze excuus voor het ongemak.

Montage kunststof gevelbekleding

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk

De voorbereiding begint wanneer de gevelbekleding op locatie aankomen, Controleer de levering. Wij behandelen de producten met de grootste zorg, maar toch vragen wij je de levering te controleren bij aankomst.

Nadat de gevelpanelen zijn geleverd is het zaak om de panelen ergens te stationeren. De opslag van gevelpanelen moet binnen, horizontaal op een vlakke ondergrond met voldoende ondersteuning. Zorg ervoor dat de gevelpanelen niet te lang bloot worden gesteld aan zonlicht, hierdoor kan de beschermfolie gebreken gaan vertonen.

Zorg dat alle benodigde spullen binnen handbereik hebt, zo kan je snel schakelen. Tevens is het handig om de panelen alvast voor te zagen zodat je direct kan beginnen met het regelwerk en de montage van de gevelbekleding.

 

  1. De ondersteuning van gevelbekleding, het regelwerk

Heb je alle voorbereidingen getroffen en ben je klaar om de gevel te gaan bekleden? Dan start de montage bij het geraamte, het regelwerk. Op het regelwerk wordt aan de binnenzijde een damp-open folie gemonteerd en aan de buitenzijde worden de gevelpanelen en profielen bevestigd.

Bij het maken van het regelwerk moet er aan verschillende eisen worden voldaan. De dikte dient minimaal 20mm te bedragen en de breedte minstens 48mm. Het regelwerk wordt in het oppervlak op h.o.h. 300mm gemonteerd. De eerst regels vanaf de hoek op maximaal 200mm plaatsen. Voordat je begint met het maken van het regelwerk, lees eerst stap 3.

 

  1. Het geraamte heeft profielen nodig

Tijdens het maken van het regelwerk moet het ventilatieprofiel tussen de liggers en de staanders gemonteerd worden. Met het ventilatieprofiel zorg je dat ongedierte geen weg vindt achter de gevelbekleding en dat warme lucht ten allen tijden weg geventileerd kan worden.

Zorg er voor dat het ventilatie- en het startprofiel waterpas worden bevestigd.

Voor verticale en horizontale bevestiging worden andere startprofielen gebruikt. Tevens is het zaak om voor verticale montage gaatjes te boren in het startprofiel voor de afwatering.

ventilatieprofiel startprofiel vinyplus

 

  1. Tijd voor de montage kunststof schroten

Nu het regelwerk staat en de profielen zijn bevestigd is het zaak om de gevelpanelen op het startprofiel en tegen het regelwerk aan te bevestigen. Voor de bevestiging van de gevelpanelen raden wij aan om bevestigingsschroeven te gebruiken van minimaal 30mm lang en een minimale grote van de koplat van 3mm.

bevestigingsschroeven vinyplus

Aan de bovenzijde van de gevelpanelen zitten sleufgaten waar de bevestigingsschroeven los-vast moeten worden gemonteerd. De bevestigingsschroeven moeten midden in de sleufgaten worden gemonteerd, zodat de gevelpanelen de ruimte hebben om te werken bij temperatuurverschillen.

 

  1. Verbinden van de gevelpanelen

Om de gevelpanelen met elkaar te verbinden zijn er verbindingsprofielen. De verbindingsprofielen zijn te verkrijgen in aluminium of kunststof in elke VinyPlus kleur voor een strakke afwerking.

Naast het verbindingsprofiel is er ook de stootvoegverbinding voor verbinding van enkele panelen.

verbindingsprofiel                  stootvoegverbinding

Verbindingsprofiel                                  Stootvoegverbinding

 

  1. Afwerken met montage profielen

We zijn bij de laatste stap beland, de finishing touch van het monteren van (VinyPlus) gevelbekleding. Wij kennen twee soorten afwerkprofielen: het buitenhoekprofiel en het eindprofiel. Het buitenhoekprofiel wordt gebruikt bij het verbinden van twee gevels dat uitkomt in een hoek. Het eindprofiel wordt gebruikt bij het afwerken van een enkele gevel.

 

eindprofiel                 

Eindprofiel                                                                

buitenhoekprofiel

Buitenhoekprofiel

 

Kind kan de was doen

Met de benoemde stappen kun je een gehele montage kunststof schroten verzorgen. Bij vragen kun je altijd terecht bij onze binnendienst die je graag op weg helpen! Te bereiken via: info@duurzameafbouwmaterialen.nl.

 

Montage video

Om de tekst te verduidelijken hebben wij een montage video gemaakt waarin wij stap voor stap de handelingen weergeven.

 

 

ALGEMENE INFORMATIE

CE-markering
De CE-markering van het bouwproduct geeft informatie over de prestatie van het product op de essentiële kenmerken (eigenschappen) voor de toepassing van het product. Met deze instructiefolder hebben wij het doel om u als afnemer te voorzien van informatie.

De VinyPlus gevelpanelen zijn voorzien van een geharmoniseerde norm NEN EN 13245-2. De technische data van de gevelpanelen is een resultaat van testen onder deze norm voor de CE-markering.

De prestatieverklaring en het technisch datablad van de vinyPlus gevelpanelen kunt u downloaden op onze website www.milin.nl en www.vinyplus.nl. De CE-markering laat zien dat het product is getest volgens Europese, geharmoniseerde testmethoden. Dit betekent dat u een veilig product in handen heeft.

Toepassingen
VinyPlus wordt als duurzame en milieuvriendelijke gevelbekleding toegepast in woningbouw, utiliteitsbouw, houtskeletbouw en recreatiebouw. Als gevel, overstek, dakrand en borstwering. De vinyPlus rondkantpanelen kunnen als volgt worden gemonteerd: horizontaal, verticaal en diagonaal. De vinyPlus rabatdelen mogen enkel horizontaal gemonteerd worden. De VinyPlus opdekpanelen worden verticaal tussen de VinyPlus rondkantpanelen gemonteerd.

Garanties
De garantiebepaling is alleen van kracht wanneer de montage van vinyPlus gevelpanelen geheel volgens deze instructiefolder is uitgevoerd. De garantiebepaling kunt u opvragen via onze verkoopafdeling. Het garantiecertificaat is voor u beschikbaar op de website of op te vragen via info@vinyplus.nl.

EIGENSCHAPPEN

De vinyPlus gevelpanelen zijn gemaakt van hoogwaardige gerecyclede kunststoffen en bekleed met een deklaag van folie met bewezen uitstekende outdoor prestaties die voldoen aan de hoge standaard. De hulpprofielen zijn vervaardigd uit kunststoffen en aluminium.

Uitvoering
– VinyPlus, rondkant Euroclass E
– VinyPlus, opdek Euroclass E
– VinyPlus, rabat Euroclass E
– VinyPlus, dakrand Euroclass E

Standaard hebben de vinyPlus panelen een brandclassificatie van Euroclass E volgens EN13501-1.

vinyPlus® Werkende breedte Breedte Lengte Dikte
Rabat            150 mm                180 mm   6 m       18 mm
Rondkant     150 mm                180 mm   6 m       18 mm
Opdek           120 mm                140 mm   6 m       35 mm
Dakrand       200 mm                200 mm  6 m      16 mm
Dakrand       295 mm                295 mm   6 m       16 mm

Kleur
De dikte van de folie is 200μm . De structuurfolie is in twee verschillende uitvoeringen te verkrijgen
1. Nerfstructuur

Werking
Kunststoffen krimpen of zetten uit bij temperatuurswisselingen. Dit betekent dat de vinyPlus profielen ook kunnen krimpen en uitzetten. De lineaire uitzettingscoëfficiënt: 0,060 mm/m/0 C Houdt hiermee rekening bij het afwerken van de gevelpanelen in de afwerkprofielen.

Reinigen
De vinyPlus panelen zijn onderhoudsarm. Het vinyPlus mag schoongemaakt worden met een emmer water met zachte zeep of maak gebruik van onze vinyPlus reiniger (1000ml). Geen oplosmiddelen of schurende schoonmaakmiddelen gebruiken. Schoonmaakmiddelen niet langdurig laten inwerken. Gebruik van agressieve stoffen of aromatische oplosmiddelen, zoals wasbenzine en terpentine zijn niet toegestaan. Altijd goed naspoelen met schoon water.

VERPAKKING EN OPSLAG

Verpakking
– vinyPlus, rondkantdeel per 4 stuks
– VinyPlus, opdek per 4 stuks
– vinyPlus, rabat per 4 stuks
– vinyPlus, dakrand per 2 stuks

Behandeling product
De vinyPlus gevelpanelen en de afwerkprofielen niet met de foliezijde over elkaar schuiven. Scherpe puntvormige en harde voorwerpen niet in contact brengen met de foliezijde. De beschermfolie na montage van elk paneel direct verwijderen voor controle van het oppervlak. Voor kleine beschadigingen kunt u gebruik maken van de vinyPlus reparatiestift.

Opslag
De opslag van de vinyPlus panelen moet binnen, horizontaal op een vlakke ondergrond geschieden met voldoende ondersteuning. Bij opslag onder de 5 graden Celsius graag maatregelen treffen zoals een verwarmde opslag met een hogere omgevingstemperatuur. Buiten opslag in de zon en regen moet worden vermeden. Let op! De beschermfolie op de panelen kan zich door te lange blootstelling aan zonlicht permanent aan het paneel hechten.

Controle
Wij behandelen onze producten met de grootste zorg. Toch willen wij u vragen de vinyPus panelen te controleren op onregelmatigheden, zoals transportschade, productiefouten, etc , bij aflevering op de werkplek door onze transporteur. De beschermfolie na montage van elk paneel direct verwijderen voor controle van het oppervlak. Ook tijdens het montageproces de panelen visueel controleren.

BEWERKING

Bewerken en zagen
Bewerken en zagen van de vinyPlus panelen wordt gedaan met normale houtbewerking gereedschappen. Zagen met fijn getande cirkelzaag. Gebruik de rubber hamer voor het kloppen van de afwerkprofielen in het alu montageprofiel. Geen ladders, trappen en steigers tegen de vinyPlus gevelpanelen plaatsen.

Bevestiging profielen
Wanneer u de profielen gaat monteren, zorg dan altijd voor voldoende ventilatie en houdt altijd rekening met het uitzetten en krimpen van de profielen. De afwerkprofielen hebben voldoende overlap om de uitzetting en krimp op te vangen.

Bevestiging
De bevestiging van de vinyPlus gevelpanelen gebeurt bij voorkeur met de vinyPlus bevestigingsschroeven van minimaal 30mm lang, los-vast aangedraaid.

VENTILATIE, REGELWERK, ISOLATIE EN AFWERKING

Ventilatie
Bij montage van vinyPlus gevelpanelen is het noodzakelijk beluchting en ontluchting te creëren. Voor horizontale montage van de panelen moet er een minimale doorlopende ventilatieruimte tussen de achterzijde van de gevelbekleding en de bestaande constructie van 20 mm worden aangehouden. Als de panelen verticaal worden gemonteerd, maak dan gebruik van een dubbel regelwerk. Zo heeft u achter de constructie een luchtspouw welke de luchtstroom aan de boven- en onderkant af aan de zijkanten aan de gang houdt. Ventilatieopeningen kunt u afsluiten met het ventilatieprofiel.

Regelwerk en isolatie
Breng een duurzaam en goed uitgelijnd regelwerk aan voor de vinyPlus gevelpanelen. De dikte dient minimaal 20 mm te bedragen de breedte ten minste 48 mm. Het regelwerk wordt in het oppervlak op h.o.h. 300 mm gemonteerd. De eerste regels vanaf de hoek op maximaal 200 mm plaatsen. Het regelwerk wordt verjongd op de dikte van het alu montageprofiel. Zorg er eveneens voor dat eventuele isolatie of folie niet gaat opbollen zodat ventilatie niet mogelijk is. Maak gebruik van onze Lamina bouwfolie, een hoogwaardige waterdichte damp-open folie.

Afwerking
Zorg ervoor dat de VinyPlus panelen altijd afgewerkt worden met de daarvoor benodigde 2-delige afwerkprofielen. Buitenhoek-, verbindings- en eindprofiel. Nooit met kit werken.

DOWLOAD MONTAGE INSTRUCTIE VINYPLUS

DOWNLOAD MONTAGEINSTRUCTIE EUROTEXX